Despre anxietate

Deși în trecut anxietatea era un subiect tabu, în prezent reprezintă o condiție ce îi afectează foarte mult pe tineri și nu numai. Anxietatea resimțită uneori din diverse cauze este o stare perfect normală a corpului uman. Resimțită ocazional, aceasta are rolul de a ajuta persoana în cauză să facă față cu brio unor momente dificile, chiar primejdioase pentru propria viață. Totuși, în cazul în care această senzație de anxietate este una foarte intensă, persistentă și constantă, fără existența unui motiv real, aceasta poate afecta calitatea vieții persoanei care suferă de ea. Dacă vă confruntați cu această problemă, cunoașteți pe cineva care o face sau pur și simplu doriți să vă documentați cu privire la acest subiect, acest articol vă va oferi toate datele necesare despre cauzele anxietății și multe altele care v-ar putea interesa.

despre anxietate

Despre anxietate - Ce este anxietatea?

Din punct de vedere medical, anxietatea este considerată o tulburare de natură psihică. Această se manifestă prin cauzarea unor griji, temeri și frici persistente, acestea fiind prezente fără să existe un motiv plauzibil pentru apariția lor. Maladia se manifestă printr-un lucru caracteristic – chiar dacă individul devine conștient că ceea ce simte este doar în mintea sa, că nu se află absolut deloc în primejdie, gândurile și senzațiile anxioase nu pot dispărea deloc. Indiferent de forma sub care apare, anxietatea este considerată una dintre afecțiunile psihice care afectează calitatea vieții unei persoane într-un mod considerabil.

Despre anxietate - Cauze

În ciuda evoluției medicinei și a științei, specialiștii tot nu pot spune cu exactitate ce cauze stau la baza originii gândurilor anxioase ce conduc la tulburările anxioase. Precum alte afecțiuni ale minții, anxietatea apare ca rezultat al combinării unei multitudini de factori diverși, de la gene, până la stres și istoria familiei.

Printre acele cauze care pot conduce la anxietate se numără și probleme de natură medicale dintre care hipertirodismul, diabetul, afecțiunile cardiace sunt doar câteva dintre cele mai renumite probleme. De asemenea, anxietatea poate rezulta și în urma sevrajului, indiferent dacă acesta este cauzat de renunțarea la droguri, alcool sau medicamente.

Istoricul familial este o cauză care nu trebuie neglijată deloc. Dacă ereditatea dumneavoastră dispune de cazuri de tulburări anxioase în familia dumneavoastră este bine să aflați că o proporție de 30% dintre cazurile care suferă de acest aspect au rude care manifestă aceleași simptome. Tot ereditar sunt transmise și aspecte precum nevrotismul, depresia, inhibarea și intolerabilitatea la frustrare, toate putând spori și da naștere unui sentiment de anxietate general.

Conflictele inconștiente, rămase fără rezolvare și săvârșite în copilărie pot reprezenta și ele posibile cauze pentru tulburările anxioase. Aceste lucruri pot face un mic copil să se simtă neajutorat, incapabil să-și exprime frustrarea  sau agresivitatea și fiind nevoit să o capteze ascunsă și nemanifestată în interiorul său. La un moment dat, aceste sentimente vor refula într-o tulburare anxioasă a celui mic.

Deși probabil nu vă așteptați, până și mediul poate influența apariția anxietății. Câteva studii efectuate în această direcție au demonstrat faptul că un mediu stresant, plin de evenimente nefericite, negative, cu puternic impact emoțional, poate conduce la apariția mai multor stări de anxietate în cazul unei persoane. Printre cele mai puternice evenimente de această natură se pot aminti decesele în familie, despărțirile personale sau ale părinților, schimbarea locului de muncă, aducerea unor noi responsabilități ș.a.m.d.

Despre anxietate - Tipuri

Precum majoritatea problemelor de natură medicală, anxietatea poate fi împărțită  în mai multe tipuri, fiecare manifestându-se într-un anumit mod. O persoană poate suferi simultan de mai multe feluri de anxietate sau doar de unul singur.

·         Despre anxietate generalizată. Acest tip de anxietate poate fi caracterizat pin gândirea excesivă cu grijă, fără motive și fără control, asupra aspectelor, întâmplărilor și activităților ce urmează să se întâmple, indiferent dacă sunt activități de rutină sau activități deosebite, speciale. Aceste griji nu sunt unele de bază, uzuale, ci sunt mai degrabă unele persistente, intense, ce pot cauza chiar stări inconfortabile atât din punct de vedere mental, cât și din punct de vedere fizic. De cele mai multe ori, acest tip de anxietate generalizată vine la pachet cu depresie sau alte tulburări anxioase.

·         Despre anxietate - Fobia socială. Acest tip de anxietate este unul special deoarece se întâlnește doar la persoanele care manifestă teamă, îngrijorare și senzație de nesiguranță în momentele în care sunt nevoite să participe la interacțiuni sociale de orice fel. În momentul în care un individ suferă de această afecțiune, acesta își face griji excesive cu privire la viața socială, aceste griji reprezentând o cauză permanentă de stres și inconfort psihic și fizic. Din cauza stresului și a stării permanente de disconfort, indivizii care suferă de această tulburare aleg să fie mai retrași, mai introvertiți și să evite pe cât posibil apartenența la interacțiuni sociale sau la evenimente ce presupun acest lucru. Cele mai frecvent întâlnite frici ale unei persoane care se confruntă cu aceste probleme sunt frica de a nu fi judecat de cei din jur, teama de a se face de râs, frica de a se pune în situații umilitoare sau teama de a fi batjocorit de ceilalți.

·         Despre anxietate - Simptomul Post-Traumatic. Acest tip de anxietate mai este cunoscută și ca tulburarea de stres post-traumatică. După cum sugerează și denumirea, aceasta apare în urma unui eveniment tip traumă destul de important în viața unei persoane, precum moartea unei persoane iubite, orice tip de accident grav sau de incident violent. Este firesc ca în urma unui eveniment cu un puternic impact emoțional care a avut o turnură negativă, o persoană să manifeste gânduri, vise, trăiri negative sau depresive, însă dacă acestea continuă să se manifeste mai mult de o lună de la trecerea incidentului cu pricina, ba chiar mai mult ajung să afecteze modul de viață al unei persoane, atunci se poate vorbi despre un simptom post-traumatic. Modul în care se manifeste această variație a anxietății poate fi foarte diferit de la o persoană la alta. În funcție de temperament și de alți factori externi, unele persoane pot deveni extrem de triste, depresive, apatice, în timp de alte persoane pot deveni incredibil de nervoase, irascibile, chiar violente.

·         Despre anxietate - Tulburarea de panică. Tulburarea de panică este acea afecțiune care se manifestă prin intermediul atacurilor de panică. Aceasta nu poate fi diagnosticată în cazul în care o persoană suferă de atacuri de panică foarte rare, de exemplu o dată pe an. Tulburarea de panică devine o condiție medicală reală în momentul în care atacurile de panică devin ceva frecvent pentru individ, cresc în intensitate și au tot mai multe efecte negative asupra persoanelor în cauză. Sentimentul care stă la baza acestor trăiri este frica, indiferent de motivele acesteia. De asemenea, senzația de frică persistă și după terminarea atacurilor de panică, doar că de această dată senzația de frică se referă la teama că atacurile de panică se vor reîntoarce pe neașteptate.

·         Despre anxietate - Agorafobia. Această formă de anxietate apare în momentele în care o persoană consideră că se află într-un spațiu sau într-o situația care îi cauzează evadarea cu foarte mare greutate. Tot despre agorafobie este vorba și în cazul în care se manifestă și anticiparea evadării din situațiile respective. Locul care poate trezi astfel de sentimente nu are de-a face cu dimensiunea spațiului. Există persoane care manifestă simptome de agorafobie în spații foarte mari și populate cum ar fi centrele comerciale, dar există și persoane care manifestă astfel de tulburări în autobuz sau în lift, ba chiar și pe scaunul de consultație al unui doctor.

Despre anxietate - Simptome
Dacă v-am vorbit despre cauze de anxietate și feluri de anxietate, acum este momentul să aflați și despre simptomele acestei probleme. Bineînțeles că în funcție de felul în care au fost descrise până acum toate tipurile de anxietate, probabil v-ați dat seama deja că și simptomele diferă de la un tip la altul. Totuși, există câteva simptome care sunt valabile pentru orice tip de anxietate manifestată de o persoană. Numărul de simptome pe care le manifestați nu trebuie să fie unul fix. Dintre acestea, cele mai des întâlnite în toate cazurile de anxietate sunt:

·         Frica, senzația de panică și de neliniște

·         Probleme cu somnul

·         Imposibilitatea de a sta liniștit

·         Extremități (mâini și/sau picioare) reci/transpirate

·         Palpitații

·         Gura uscată

·         Greață sau vomă

·         Mușchi încordați

·         Senzații de vertij

Despre anxietate - Diferențele între anxietate normală și anxietate patologică                                              
Anxietatea este considerată ca fiind una dintre emoțiile normale pe care o persoană le poate resimți în anumite situații, în special dacă apare în urma unei amenințări exterioare sau în urma unei probleme interioare. În aceste cazuri, rolul anxietății este de a-l alerta pe individ și chiar de a-i salva viața prin activarea instinctului de luptă sau fugă.

Totuși, există multe situații în care această stare de anxietate nu are un astfel de cauză, ci apare mai degrabă din senin, moment în care nu mai poate fi vorba de o anxietate normală, ci de una patologică. Această anxietate este o problemă pentru individ întrucât acesta nu are nevoie de ea – nu există un motiv pentru apariția ei. Totodată, în cazul anxietății patologice, senzația de frică este hiperbolizată, deși pericolul este inexistent sau infim, iar corpul uman este supus unui stres care nu este necesar și care ar fi putut fi evitat cu ușurință.

stari de anxietate

Test anxietate

Ți-e teamă să-ți exprimi opiniile, ești neliniștit fără motiv, uneori îți este frică să ieși din casă, alteori crezi despre tine că ești o persoană apatică sau simți că pericolele te pândesc la tot pasul, ai senzația că cineva îți îngrădește libertatea? Un test de anxietate ar putea să-ți fie […] mai mult »

depresia si anxietatea

Anxietatea și depresia

O stare anxioasă este normală deoarece ne confruntăm în viață cu numeroase probleme, dar atunci când nu face față provocărilor cotidiene și anxietatea se accentuează, se poate instala panica sau depresia. Organismul semnalează că este suprasolicitat atunci când apar acele gânduri negative de nereușită, o autocritică prea severă, și se […] mai mult »

anxietatea sociala

Anxietatea socială

Tulburarea psihologică prin care indivizii au o anumită aversiune, dar și o teamă, o fobie irațională față de ceilalți, față de activități care implică ieșirea în societate, gândindu-se mereu că vor fi criticați, ori umiliți de cei cunoscuți necunoscuți, este cunoscută drept anxietatea socială. Din păcate afectează destul de mulți […] mai mult »