5 motive să renunți la jucăriile din plastic

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Jucăriile din plastic au monopolizat lumea divertismentului pentru copii, fiind mai ieftine și mai accesibile acestea au pătruns ușor în casele din întreaga lume. Simplele și elegantele jucării din lemn au rămas în trecutul nostalgic al vremurilor apuse, înainte de revoluția prelucrării plasticului. Astăzi, ne-ar fi greu să ne închipuim o lume fără plastic, dar părinții ar trebui să cunoască riscurile la care își supun copiii achiziționându-le jucării din plastic.

5 motive să renunți la jucăriile din plastic

De acea, am realizat acest top 5 motive să renunțăm la jucăriile din plastic, în favoarea jucăriilor din lemn.

  • Jucăriile din plastic sunt toxice

Cercetătorii afirmă că o gamă largă de aditivi chimici sunt utilizați în produsele din plastic, inclusiv jucăriile pentru copii, pentru a obține sau optimiza proprietăți specifice ale produsului, cum ar fi duritatea sau elasticitatea materialului. Tipurile de aditivi pe scară largă sunt folosiți ca plastifianți sau dedurizatori (pentru a crește plasticitatea sau a reduce vâscozitatea), ignifugi (pentru a preveni sau inhiba aprinderea), substanțe active la suprafață (de exemplu, pentru a crea spumă cu proprietăți specifice), stabilizatori, coloranți și parfumuri. ( în Chemicals of concern in plastic toys, vol 146, 2021)

  • Sugarii și copiii mici sunt deosebit de sensibili la elemente chimice

Sănătatea micuților este prioritatea numărul unu pentru părinți. Fiecare părinte încearcă să ferească micuțul în primii ani de viață de orice pericol eminent, fie că vorbim despre aerul rece de afară sau obiectele ascuțite din casă. În pofida acestor fapte, mulți din păcate nu țin cont de pericolele care vin odată cu utilizarea jucăriilor din plastic. Potrivit cercetătorilor „În general, sugarii și copiii mici sunt considerați deosebit de sensibili la expunerea la substanțe chimice din diferite motive, inclusiv rata metabolică rapidă, raportul mare dintre suprafață și greutatea corporală și creșterea rapidă a organelor și țesuturilor.” (în Expunerea copiilor la difenil eteri polibromurați (PBDE) prin jucării cu gură, 2016)

  • Jucăriile din plastic dăunează mediului

Potrivit unui sondaj realizat de British Heart Foundation, 1 din 3 persoane chestionate a recunoscut că aruncă jucăriile din plastic chiar dacă sunt încă funcționabile. Jucăriile din plastic aruncate ajung în depozitele de deșeuri și în oceane. Având în vedere că 90% dintre jucăriile din lume sunt produse din plastic, o mare parte dintre acestea se transformă în deșeuri nereciclabile.

  • Jucăriile din plastic contribuie la criza de mediu

Conform Green Journal UK la fel ca oricare alt material din plastic, jucăriile din plastic sunt produse prin folosirea de combustibili fosili. Prin urmare, producția masivă a jucăriilor din plastic contribuie la mărirea crizei de mediu. Astfel, minimizarea consumului de jucării din plastic ar contribui și la scăderea nivelului de utilizare abuzivă a resurselor naturale. În acest caz, jucăriile din lemn sunt o alternativă ecologică durabilă, jucăriile din lemn se uzează mai greu, astfel pot fi păstrate într-o familie de a lungul a câteva generații.

  • Slaba reglementare a substanțelor chimice din jucăriile pentru copii

Deși există numeroase reglementări în vigoare, la nivel mondial, cu privire la limitarea și controlul aditivilor și a substanțelor chimice potențial toxice în jucăriile din plastic, unii experți afirmă că lipsește o abordare internațională consistentă pentru reglementarea globală a substanțelor chimice din produsele și jucăriile pentru copii.

„Reglementările existente se concentrează de obicei pe anumite substanțe, în timp ce în prezent nu  se acoperă gama largă de substanțe chimice care se găsesc în jucăriile din plastic. În plus, unii aditivi toxici se găsesc deja în jucăriile din plastic, pe piețele care au fost reglementate, de exemplu în cazul reciclării materialelor plastice contaminate, care se manifestă prin necunoașterea de către producători sau absența reglementărilor din țara producătoare.” ( în Chemicals of concern in plastic toys, vol 146, 2021)

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *