Cum îl convingi pe cel mic să renunțe la tabletă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Din ce în ce mai mulți părinți se plâng că juniorii lor petrec ore în șir în fața micilor ecrane, fie ele telefoane inteligente, tablete sau chiar laptopuri. Ele pot fi instrumente de învățare utile dacă sunt folosite corespunzător. Totuși, uneori cei mici petrec mult prea mult timp în mediul digital, fie urmărind clipuri amuzante sau jucând diverse jocuri – jocuri care pot fi chiar violente și îi pot afecta pe termen lung. Iată cum îl poți face pe cel mic să lase tableta din mână din propria inițiativă.

Cum îl convingi pe cel mic să renunțe la tabletp

Cel mai la îndemână e să îi oferi jucării reale care să îl captiveze; asta înseamnă că trebuie să fie diferite față de ce se găsește de obicei în comerț. Pe Mami.md găsești o variată gamă de astfel de jucării inedite, care o să-l atragă și o să îl captiveze mai mult decât o face tableta. Poți încerca și jocurile 3D, în care cel mic își poate construi propria fortăreață sau propriul castel. Copiii sunt cuceriți de jocurile care par complexe și pentru care trebuie să depună un oarecare efort.

O altă variantă recomandată pe termen lung este să îi impui încă de la început limite pentru dispozitivele inteligente; setează-i pe tabletă sau telefon o alarmă în 20 de minute (sau cât consideri că are voie să stea), iar când alarma sună, tableta se oprește. Va fi greu la început, însă cu timpul va înțelege că acesta e programul pe care trebuie să îl respecte.

Ca ce am zis mai sus să funcționeze realmente, cel mic trebuie să te vadă pe tine setându-ți limite. Dacă tu petreci foarte mult timp navigând pe Internet, îi vei da de înțeles că e în regulă să facă asta și va cere să petreacă mai mult timp pe tabletă. Propuneți-vă să stați amândoi câte jumătate de oră pe Internet, apoi abandonați orice dispozitive electronice.

Fă în camera copilului tău un colț de lectură, ca o mini-bibliotecă a lui, o bibliotecă în care dispozitivele inteligente sunt interzise; poate să coloreze, să citească, să se joace, însă nu poate sta pe telefon/tabletă. Poate mai important decât monitorizarea timpului petrecut pe aceste dispozitive e important să te asiguri că cel mic nu are acces la jocuri violente, pline de cuvinte licențioase sau lucruri pe care nu ar trebui să le vadă.

Fă din timpul petrecut de copilul tău pe dispozitivele inteligente unul…inteligent: propune-i diverse videoclipuri educative, din care poate învăța cum să construiască anumite lucruri, de exemplu. Apoi provoacă-l să le facă și în realitate.

Încearcă să îi oferi o recompensă inversă: cu cât stă mai puțin pe tabletă într-o zi, cu atât crește suma pe care o are alocată pentru jucării; deși copiii iubesc dispozitivele inteligente, jucăriile reale, mai ales dacă sunt „altceva” vor avea parte de o atenție sporită din partea lor. Mai mult de atât, provoacă-l ca de fiecare dată când te vede pe tine verificându-ți telefonul în momente în care nu ar trebui să o faci (la masă, în timp ce vizionați un film), să îți atragă atenția; el se va simți important pentru că îi dai puterea să te atenționeze, iar amândoi veți avea parte de mai puțin timp online, și mai puțin timp offline, în familie.

În final, încearcă să înțelegi cu adevărat nevoile celui mic: propune-i diverse cărți, clipuri educative, planșe de colorat, jocuri inteligente până când descoperi ce îi place. Celor mici le place, în mod cert, să încerce cât de des se poate lucruri noi, așa că încearcă să îi menții trează curiozitatea. Când e posibil, propune-i să înlocuiți tableta cu o plimbare în natură și reamintește-i cât de frumoasă e realitatea din viața de zi cu zi față de cea din spatele ecranelor.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *