Cum învățăm micuții să-și exprime emoțiile?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Este foarte important să-l înveți pe copilul tău să își exprime sentimentele, de acest lucru depinde în ce măsură el va fi capabil să gestioneze modul în care reacționează la tot ce îl înconjoară. Un copil care nu a fost învățat să le arate părinților ce simte, devine peste un timp un matur care nu știe să-și exprime sentimentele, chiar și față de cei mai apropiați oameni. Capacitatea de a comunica cu oamenii este foarte importantă pentru construirea relațiilor și dezvoltarea unei personalități armonioase, dar inteligența nu joacă un rol fundamental aici. Dacă copilul nu dezvoltă abilități emoționale, va fi dificil pentru el când ajunge la maturitate să evalueze diferite situații și să ia decizia corectă pentru sine.

Inteligența emoțională

Inteligența emoțională este un ingredient cheie pentru ca orice copil să devină maturul care va avea parte în viață de cele mai frumoase lucruri. În general, prin inteligență emoțională oamenii înțeleg capacitatea cuiva de a empatiza cu oamenii care îl înconjoară și respectiv, de a-și adapta comportamentul în depndență de ceaa ce reușește „să citească” în gesturile, vorbele sau faptele cuiva. Aceste abilități se dezvoltă încă din momentul când copilul vine în lumea noastră.

Odată cu dezvoltarea limbajului și a abilităților de socializare, copilul absoarbe din mediul în care se află, asemeni unui burete, experiența părinților săi, modul în care ei comunică și se raportează la tot ce îl înconjoară, inclusiv modul în care părinții se raportează unul la celălalt. Intelegența emoțională se dezvoltă odată cu exercițiul creării. Este important ca părinții să creeze împreună cu copilul lor, fie că este vorba despre un joc simplu cu plastilina sau construcția unor turnuri din cuburi.

Cum învață copilul să-și manifeste dragostea?

Părinții trebuie să învețe copilul să-i ajute pe alții prin propriul exemplu. Iubirea înseamnă să ajuți alți oameni, să te implici, chiar dacă aceștia îți sunt străini. Acestea pot fi acțiuni mici: hrănirea unui câine vagabond sau ajutorul unui bătrânel să treacă strada. Explicați-i copilului dumneavoastră că toate acțiunile noastre revin la noi. Arată-i copilului tău că dacă faci pe cineva fericit,  asta te-ar putea face mai fericit și pe tine însuți. La urma urmei, copilul însuși se simte fericit când cineva împarte cu el jucăriile și el însuși trebuie să facă la fel. Orice copil este nespus de fericit când părinții se conectează cu el prin activități educative și distractive, adesea educația formală primită la grădiniță nu este suficientă pentru ca micuțul să învețe să creeze, să-i dea frâu liber imaginației sale.

Prima grădiniță online din România își propune să completeze educația pe care părinții încearcă să le-o ofere copiilor lor încă din primii ani de viață. Fiind gândit cu atenție de către educatori cu experiență, prima grădiniță online din România este un program care ajută copiii să-și dezvolte abilități precum motricitatea, limbajul, atenția și chiar creativitatea, dintr-un mediu cunoscut, bazându-se pe încredere și siguranță.

Cum putem ajuta copilul să își dezvolte inteligența emoțională?

Copilul se adresează celor mai apropiați oameni, părinților săi, când trece prin experiențe dificile. Poate că îi este frică de întuneric, de niște insecte sau de interacțiunea cu copiii de la grădiniță. Este important să-l învățați pe cel mic să pronunțe ceea ce simte, astfel încât, în viitor, să nu trebuiască să folosească forța fizică ca ieșire dintr-o situație pe care n-o poate înțelege. De asemenea, copilul ar trebui să înțeleagă clar că are timp să-și recunoască sentimentele și să se gândească cum să le manifeste.

Rolul părinților este să fie lângă copil, să experimenteze împreună cu el ceea ce simte, să nu-l judece pentru modalitățile de a se exprima alese. În timp, cu siguranță acestea se vor schimba cu ajutorul părinților care îl ghidează, dar copilul va învăța o lecție importantă. Orice emoție își are dreptul la existență, orice emoție merită a fi exprimată, dacă asta te ajută să te simți mai bine.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *