Cum motivezi un copil introvertit să își facă prieteni?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Copilăria este o perioadă plină de schimbări care necesită capacitate de adaptare – atât din partea copiilor, cât și a părinților. Acești ani reprezintă o bază pentru întreaga viața și modul în care copilul se integrează și răspunde provocărilor zilnice necesită ghidare din partea adulților. Interacțiunile cu alți copii de vârsta lui, dar și cu adulți sunt foarte importante pentru a învăța să își exprime sau să își controleze emoțiile și pentru a construi relații de diverse tipuri.

Caracterele celor mici se formează încă din primii ani din viață și sunt influențate de mediul în care aceștia se dezvoltă, de persoanele cu care au conexiuni și, îndeosebi, de comportamentul și contribuția părinților la educația lor. Desigur, bagajul genetic are și el rolul său, deoarece unii copii sunt mai timizi sau, dimpotrivă, mai dornici de atenție – pentru că așa este un părinte sau chiar amândoi. Totuși, introvertiții pot să se comporte în acest mod și din alte cauze, precum: un mediu familial unde nu este încurajată comunicarea, incapacitatea de face față unor anumite sarcini, dezvoltarea de frici și multe altele. Dacă acasă totul merge bine și copilul beneficiază de suportul părinților e posibil să existe și alte motive pentru care copilul nu poate să se adapteze și este introvertit. Un exemplu este o situație proastă la grădiniță dacă educatorii nu reușesc să îl motiveze sau dacă nu este acceptat în colectivul de copii.

Prima grădiniță online din România poate reprezenta o oportunitate pentru părinții care doresc să înțeleagă mai bine comportamentul copilului deoarece au ocazia să supravegheze în mod direct activitățile. Pot să observe mai ușor dacă cel mic are probleme de concentrare sau dacă nu își găsește locul în colectivul din care face parte. De asemenea, activitățile grădiniței online sunt diverse și încurajează creativitatea și abilitățile practice, gândirea logică și arta, astfel încât orice copil să își găsească pasiunea și să nu mai aibă probleme de adaptare.

În momentul în care se descoperă cauza pentru care copilul este ieșit din comun de timid este mult mai ușor să se găsească soluții și să se pună în aplicare. După ce va trece de această barieră copilul va reuși să se integreze și să își facă prieteni cu care are pasiuni comune sau pentru care prezintă o oarecare afinitate.

Chiar dacă ai de-a face cu un copil mai timid, trebuie să înveți să îl cunoști, atât ca părinte, cât și ca educator. Copilul are nevoie de încurajări constante, de sprijin și de motivație, astfel încât să își depășească fricile în cazul în care acestea există. Este indicat să petreci cât mai mult timp cu el și să observi dacă apar schimbări în comportamentul său ori dacă detectezi orice fel de probleme. Apropierea dintre părinte și copil trebuie să existe indiferent de vârstă, dar mai cu seamă în perioada copilăriei când el are nevoie de modele de urmat.

Un copil care simte că are suport din partea părinților, care se dezvoltă într-un mediu sănătos și liniștit este un copil care nu dezvoltă temeri și reușește să se integreze în grupuri chiar dacă este în mod natural mai timid. El va găsi copii care îi seamănă și cu care va reuși să se împrietenească ușor, iar pe cei diferiți de caracterul său îi va lăsa să se apropie treptat.

Părinții trebuie să își cunoască copilul și să îl ajute să își dezvolte punctele forte și să lucreze la cele mai slabe pentru ca acestea să nu devină o piedică.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *