Cum să eviți abuzurile în perioada pandemiei – sfaturi pentru manageri

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus, s-a declanșat și o criză economică și socială care a afectat multe companii. În acest sens, din teama de nu a intra în faliment și din necesitatea de a diminua cheltuielile cu salariații, companiile au apelat la metode la limita legii,  care pot fi interpretate ca abuzuri.  Ar fi bine ca în această perioadă să ai alături de tine o societate civilă de avocați sau o echipă de avocați care să se asigure că orice acțiune implementată se află în limita legii pentru a evita posibilele procese ce ar putea fi intentate de foști angajați care au considerat că măsurile impuse sunt de fapt abuzuri.

Următoarele sfaturi sunt pentru toți managerii care  au impresia că se află într-o situație imposibilă și sunt tentați  să facă abuz de legea adoptată  în această perioadă de pandemie  pentru a diminua cheltuielile cu salariații.

Ce faci cu angajații care se află perioada de probă?

Art 31 alin 3. din Codul Muncii spune că „pe durata sau la sfârșitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia”.  S-ar putea să fii tentat să faci uz de acest articol,  însă dacă citești foarte bine  textul legii vei vedea că notificarea la care face referire acest articol trebuie să fie legată de lipsa aptitudinilor profesionale.  Cu alte cuvinte, nu poți înceta  contractul individual de muncă fără preaviz, la inițiativa ta,  fără o motivare decât în cazul în care angajatul a dat dovadă de lipsă a aptitudinilor profesionale.  În restul cazurilor se consideră un abuz.

Ce faci cu angajații pe care vrei să îi concediezi?

În multe cazuri companiile au apelat la concediere pentru a-și putea menține business-ul pe linia de plutire. Există însă anumite aspecte de care trebuie să ții cont pentru a nu fi acuzat de către foștii angajatori de abuz:

  • în cazul unei concedieri individuale trebuie să îi acorzi angajatului o perioadă de preaviz de minim 20 de zile lucrătoare. În cazul în care nu respecți acest lucru, măsura de concediere și decizia de concediere vor fi declarate nule în cazul unui proces. În această perioadă de preaviz angajatul este obligat în continuare să presteze munca, iar drepturile   salariale nu îi sunt atinse. Mai mult decât atât, angajații care au copii până în 12 ani pot beneficia de zile libere plătite cu 75% din salariul brut conform legii 19/2020 privind acordarea unor zile libere pentru îngrijirea copiilor. 
  • în cazul în care te gândești la o concediere colectivă trebuie să ai în vedere respectarea procedurilor pentru a nu intra în incidența unui abuz. Trebuie să analizezi dacă te încadrezi în definiția concedierii colective, să te consulți cu Sindicatul și să notifici în scris Inspectoratul Teritorial de Muncă de aplicarea acestei măsuri.
  • în cazul în care  a trebuit să îți întrerupi temporar afacerea pentru că unul sau mai mulți angajați un suspect confirmați cu coronavirus, tu nu poți concedia acei angajați pe perioada carantinei –  în acest caz contractul de muncă se suspendă de drept.

Este important să cunoști toate aceste lucruri și multe altele dacă vrei să nu ai probleme cu legea și să nu fii subiectul unui proces de abuz în dreptul muncii. Un avocat specializat în astfel de probleme te poate ajuta să alegi soluțiile cele mai bune atât pentru angajații tăi, cât și pentru compania ta.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *