Cum se tratează disfuncția articulației temporo-mandibulare

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Potrivit Harvard Health Publishing disfuncția articulației temporo-mandibulare se caracterizează printr-o multitudine de simptome dureroase care afectează articulațiile maxilarului. Aceste două articulații sunt formate din osul temporal al craniului, osul  maxilarului și mușchii maxilarului. Articulația temporo-mandibulară ne permite să mestecăm și să vorbim. Simptomele disfuncției articulațiilor temporo-mandibulare includ dificultăți de mestecat sau de deschidere a maxilarului, zgomote în timpul mestecării, maxilar blocat sau durere maxilară. Se poate întâmpla oricui, dar această disfuncție este cel mai frecvent întâlnită în rândul femeilor, cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani.

Cum se tratează disfuncția articulației temporo-mandibulare

Care sunt cauzele unei disfuncții a articulației temporo-mandibulare?

Tulburările temporo-mandibulare sunt foarte frecvente și sunt cauzate adesea de mai mulți factori. „Stresul, anxietatea, malocluzia , tulburările interne, spasmele musculare, alimentația și obiceiurile funcționale, printre altele, au fost identificați ca factori importanți în apariția tulburărilor temporo-mandibulare. Astfel de factori cauzează microtraumatisme la nivelul articulației.” (Edward Ellis în Chirurgia traumei faciale, 2020)  Un specialist ortodont poate stabili pe baza examinării feții și a maxilarului dacă pacientul suferă de această afecțiune.

Opțiuni de tratament

Experții de la Harvard Medical School au propus câteva opțiuni de tratament pentru această disfuncție, care au drept scop abordarea unitară a cauzei care stă la baza acesteia:

  • Opriți măcinarea dinților. Stresul poate contribui la măcinarea dinților. Găsirea modalităților de a ușura stresul, cum ar fi exercițiile fizice sau meditația, vă poate ajuta. Aparatele dentare, cum ar fi dispozitivele de protecție împotriva mușcăturilor, pentru a preveni măcinarea dinților, de asemenea, pot funcționa.
  • Dă-i maxilarului o pauză. Încercați să evitați alimentele dificil de mestecat sau care necesită deschiderea gurii extrem de larg. Treceți la o dietă cu alimente moi timp de câteva săptămâni și vedeți dacă simțiți o îmbunătățire.
  • Scapă de durere. Analgezicele precum aspirina pot ajuta la ameliorarea durerii. Compresele calde și umede aplicate în zona dureroasă pot ajuta la reducerea spasmelor musculare. Relaxantele musculare și dozele mici de medicamente antidepresive sunt tratamente eficiente pentru unii oameni.
  • Biofeedback și psihoterapie. Aceste terapii ajută unii oameni cu disfuncție articulară temporo-mandibulară.
  • Intervenție chirurgicală. Când disfuncția articulației temporo-mandibulare este cauzată de o boală degenerativă a articulațiilor, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a schimba structura maxilarului.

Mai sunt și alte opțiuni?

Invisalign vă poate îmbunătăți cu siguranță aspectul zâmbetului, dar se pare că acest aparat dentar are și puterea de a face mult mai mult. În afară de alinierea dinților, Invisalign reduce presiunea cauzată de disfuncția articulației temporo-manidibulare, fapt care la rândul său, diminuează inflamația și durerea. De asemenea, aliniatorii Invisalign se poartă între 20 și 22 de ore pe zi, ceea ce înseamnă că aceștia sunt purtați și în timp ce dormiți.

Aliniatorii Invisalign servesc automat în calitate de barieră între fălcile superioare și inferioare pe timpul nopții, împiedicând dinții să se lovească unul de celuilalt, minimizând astfel durerea și deteriorarea articulațiilor. În timp, măcinarea va dispărea, nu din cauza prezenței aliniatorilor, ci pentru că Invisalign va contribui la îndreptarea mușcăturii, astfel încât să aveți o dentiție sănătoasă și aliniată. Veți observa că durerea în zona feței și a gâtului se va diminua.

Aliniatorii transparenți Invisalign sunt fabricați din plastic și sunt mult mai confortabili decât bretelele metalice tradiționale. Înainte de a primi aliniatorii Invisalign, veți avea parte de o consultație specializată pentru a discuta despre obiectivele tratamentului precum și despre ce așteptări aveți de la acest tratament.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *