Este necesară extracția măselelor de minte dacă am nevoie de aparat dentar?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Tratamentul ortodontic poate corecta o varietate de probleme dentare diferite, în special dinți înghesuiți sau suprapuși, dinți prea distanțați, dinți care nu sunt aliniați în mod corect, dar și malocluzii. Înainte de a beneficia de un tratament ortodontic, este bine să discutați cu medicul dentist referitor la necesitatea de extracție a măselelor de minte, dacă nu vi s-au extras deja acești „dinți de înțelepciune”. În primul rând, este bine să știm ce sunt măselele de minte și cum anume pot influența buna desfășurare a tratamentului ortodontic.

Ce sunt măselele de minte?

Măselele de minte sau dinții de înțelepciune reprezintă al treilea set de molari și ultimii dinți care se dezvoltă în întreaga cavitate bucală. De obicei, încep să se observe pe razele X atunci când o persoană atinge vârsta adolescenței. Totuși, dacă nu aveți suficient spațiu în cavitatea bucală unde să erupă măselele de minte, acestea vor rămâne blocate sub gingii. Chiar și în cazul în care măselele de minte pot erupe prin gingii, vor erupe doar parțial, ceea ce poate provoca probleme precum inflamații, infecții și abcese.

Majoritatea pacienților care au nevoie de un tratament ortodontic cu aparat dentar metalic, transparent sau invizibil precum Invisalign, nu prezintă suficient spațiu unde să erupă complet măselele de minte și să permită astfel alinierea perfectă a dinților.

Ce impact au măselele de minte asupra stării de sănătate orală?

Pe măsură ce măselele de minte încep să erupă prin gingii, ceilalți dinți vor începe să se înghesuie și chiar să se suprapună în încercarea de a face loc măselelor de minte. În plus, dacă măselele de minte încep să erupă orizontal, vor înghesui dinții din imediata apropiere, provocând probleme ortodontice suplimentare. Pentru copiii și adolescenții care au purtat deja aparate dentare, erupția măselelor de minte poate submina în esență rezultatele minunate oferite de tratamentul ortodontic, dacă măselele de minte nu vor fi extrase.

În ceea ce privește adolescenții și adulții care nu au purtat aparat dentar și care își doresc acum să își remedieze afecțiunile dentare cu ajutorul unui tratament ortodontic, în cazul lor s-ar putea să fie necesară extracția măselelor de minte înainte de a fi supuși tratamentului ortodontic, tocmai pentru a nu avea loc modificări majore pe parcursul tratamentului.

De ce specialiștii în ortodonție recomandă extracția măselelor de minte?

Înainte de a purta un aparat dentar, medicul dentist sau specialistul ortodont vă poate recomanda extracția măselelor de minte, pentru ca acestea să nu prelungească durata tratamentului și să nu distrugă rezultatele frumoase pe care le oferă tratamentul ortodontic. Chiar și dacă veți purta un dispozitiv de contenție în timpul nopții, măselele de minte vor continua să înghesuie dinții din jur, ceea ce ar putea provoca în cele din urmă fracturi de rădăcini și fisuri. Prin extracția măselelor de minte, medicul dentist va putea lucra mai ușor, iar rezultatele oferite de aparatul dentar vor fi permanente.

Din păcate, deoarece dinții de înțelepciune nu vor începe să apară până când pacientul nu va împlini vârsta de aproximativ 15 ani, adolescenții care au beneficiat deja de un tratament ortodontic în copilărie pot constata că acest al treilea set de molari devine o problemă și o amenințare la adresa întregii cavități bucale. În această situație, este esențial ca dinții de înțelepeciune să fie îndepărtați din momentul în care sunt observați fizic sau pe razele X pentru a preveni deplasarea dinților în poziția inițială.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *