Jocul liber și jocul în natură – esențiale pentru buna dezvoltare a copiilor

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cei mai mulți părinți care doresc să se implice activ în creșterea și dezvoltarea copilului lor, întâmpină la un moment dat expresia de „joacă deschisă” și se întreabă ce anume poate să însemne, mai ales că specialiștii atrag atenția părinților să nu subestimeze puterea jocului deschis, dar nici valoarea jocului în aer liber.

Jocul liber – ce înseamnă și de ce deține o mare importanță?

Cu toate că micuții au nevoie de jocuri care se bazează pe reguli sau instrucțiuni, tocmai pentru a învăța să urmeze instrucțiunile pas cu pas pentru a atinge un obiectiv, dar și pentru a învăța să respecte regulile, ei au nevoie și de joc deschis. Jocul deschis este exact opusul jocului bazat pe reguli. Dacă jocul bazat pe reguli și instrucțiuni este joc structurat, iată că jocul deschis este nestructurat. Copiii trebuie să beneficieze atât de joc structurat, cât și de joc nestructurat pentru a dobândi toate abilitățile necesare.

Jocul nestructurat face apel la propria lor imaginație, la creativitatea lor, la abilitatea lor de a veni cu soluții diferite, la abilitatea lor de a rezolva probleme, precum și la capacitatea lor de gândire critică, analitică. Trebuie doar să puneți la dispoziția copilului tot felul de materiale și jucării care susțin jocul nestructurat, asta incluzând jucării din lemn, jucării textile, bile și mingi de diferite dimensiuni, forme geometrice, și așa mai departe. În general, aceste materiale și jucării sunt concepute cât mai simplu și copilul se poate juca cu ele după cum îi dictează imaginația. Alte exemple de materiale și jucării deschise includ blocuri de construit, jucării de pluș, jucării din lemn cât mai simple, dar și tot felul de articole din casă, cum ar fi caserole, tuburile de carton de la prosoapele de bucătărie, cutii goale, nasturi sau hârtie de împachetat. Toate aceste jucării și materiale deschise ar trebui depozitate pe un raft jos, cât mai la îndemâna copilului, pentru ca el să aibă acces rapid la ele ori de câte ori spune că se plictisește sau nu mai are nimic de făcut.

Cei mai mulți părinți își dau ochii peste cap când își aud copiii că se plictisesc, dar iată că starea de plictiseală poate fi chiar benefică pentru micuți. Adesea, copiii trebuie să simtă că se plictisesc pentru a-și perfecționa abilitățile de automotivare, pentru a observa lumea din jurul lor într-o altă lumină sau pentru a interacționa cu obiectele din jurul lor și cu jucăriile într-un mod cu totul nou. Pe măsură ce copiii au parte de mai multe momente de joc deschis, vor începe să dea dovadă de o mai bună capacitate de a se automotiva, de a veni cu noi idei de a-și petrece timpul, de a rezolva probleme, de a gândi critic, toate acestea ducând la o imaginație mai îndrăzneață.

Orice ieșire în oraș poate fi o oportunitate de învățare

De asemenea, de fiecare dată când ieșiți în oraș sau poate la o plimbare în natură, încercați ca acea ieșire să fie o veritabilă oportunitate de învățare. Similar mersului la cumpărături când îi puteți propune copilului să caute alimentele la raft, să le bifeze pe listă și să verifice dacă au fost toate adăugate în coș, astfel de mici oportunități de învățare pot fi implementate pe parcursul oricărei ieșiri, indiferent că mergeți să luați masa la restaurant, vizitați niște prieteni, planificați o drumeție sau mergeți la muzee, la grădina botanică sau zoologică sau la un târg. Puteți, de exemplu, să vă învățați copilul cum să citească o hartă, cum să lucreze cu globul pământesc, cum să își creeze propriul său ierbar sau puteți discuta despre particularitățile plantelor și animalelor de la grădina botanică și zoologică. Atunci când mergeți în vizită la cineva, poate fi o oportunitate foarte bună de a consolida bunele sale maniere și de a-i reaminti cât de important este să respecte regulile casei gazdei, asta însemnând să se descalțe la intrare, să nu iasă cu mâncarea din bucătărie sau să nu sară pe canapea. De fiecare datâ când faceți o ieșire, încercați să sprijiniți abilitățile de gândire critică ale copilului, adresându-i tot felul de întrebări, cum ar fi „Cum ne putem da seama unde vom ajunge dacă facem stânga aici?” sau „Ce observi la această floare?” sau „Ce anume îți atrage cel mai mult atenția la acest animal?”.

Cert este că cei mici învață mereu, iar în calitate de părinți, este de datoria noastră să îi sprijinim, să le asigurăm o bună dezvoltare, să le adresăm întrebări și să le răspundem cu răbdare la întrebările lor și să le încurajăm creativitatea.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *