Jocurile ajută copiii să-și dezvolte abilitățile?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Ce iubesc cel mai mult copiii să facă atunci când sunt singuri? Desigur, să se joace! În jocuri diferite, cu parteneri diferiți, cu atribute fantastice și variate. Jocul este un tip special de activitate.  Înainte de școală, activitatea de joacă a copilului este considerată cea mai importantă și în școala primară, pentru o lungă perioadă de timp, activitatea educațională este combinată cu jocul. Jocul deține caracteristici puternice pentru dezvoltare, el afectează dezvoltarea tuturor proceselor cognitive: gândire, atenție, memorie și desigur, imaginație.

Jocurile ajută copiii să-și dezvolte abilitățile cognitive

În plus, jocul organizează sentimentele copilului și îi influențează acțiunile. Din punct de vedere emoțional, tehnologia jocului este fenomenală și spre deosebire de alte tehnologii educaționale ea oferă copiilor plăcere, o varietate de divertisment și în același timp formează modelele de comportament moral necesare vieții în societate. Jocul reproduce normele de viață în societate, regulile de comportament și simulează situații apropiate de experiența de viață a unui copil.  Din fericire, părintele modern are posibilitatea să aleagă dintr-o gamă variată de jocuri și jucării, care îl ajută să dezvolte ușor abilitățile cognitive ale micuțului.

Jucăriile din lemn – un cadou oferit de natură pentru copii

Jucăriile din lemn au fost întotdeauna apreciate de părinți și nu numai ca un tribut adus trecutului. În primul rând, lemnul este un material ecologic care nu provoacă alergii și nu otrăvește pielea copilului cu alte elemente toxice. În al doilea rând, un astfel de cadou îl ajută pe bebeluș să învețe despre lumea exterioară și să fie mai aproape de natură. În zilele noastre, relevanța unei jucării din lemn este pe deplin justificată, aceasta ajută la dezvoltarea abilităților motorii, a gândirii, a senzațiilor tactile ale copilului. Jucăriile din lemn au multe calități pozitive spre deosebire de cele din plastic. Materialul natural are energie naturală, căldură și o textură specială a suprafeței produsului. Având un astfel de obiect din primele zile, bebelușul, cu ajutorul atingerii și mirosului, învață să cunoască lumea, și își face o impresie completă și corectă despre lumea care îl înconjoară.

Stăpânind cunoștințele acumulate în timpul jocului, copilul se familiarizează cu cultura țării în care trăiește și cultura lumii. Jocul îl ajută pe copil să asimileze experiența socială și să o transforme în proprietate individuală. În plus, în joc, copilul comunică activ cu colegii. Acest lucru îi extinde foarte mult abilitățile de comunicare.

Educare prin joc

În joc se dezvoltă voința copilului, deoarece copilul, stăpânind în cursul activității de joacă un mod nou de acțiune pentru el, învață să depășească dificultățile. În timpul jocului se dezvoltă activitatea mentală a copilului. La urma urmei, jocul necesită soluția unor provocări noi, din ce în ce mai mari. Învățarea într-un mod jucăuș îi va aduce copilului bucurie și satisfacție, accelerând astfel procesul de învățare și făcându-l să-și dorească să repete lecția din nou. Când procesul de învățare se desfășoară în joc, copiii se simt și se comportă în largul lor, pot sta atât pe podea, cât și la masă, pot alerga, pot face zgomot. Cu asemenea condiții, orice micuț va înțelege mult mai ușor sarcinile care-i sunt impuse de către un adult.

Ce este important în joc?

Ce este important în joc? Condițiile jocului să ofere obiecte care înlocuiesc elemente reale ale vieții. Un astfel de obiect „substitut” devine un suport pentru gândirea copilului și îl ajută să gândească corect despre un obiect real. Acest proces pregătește copilul să gândească în termeni de reprezentări. Desigur, acest lucru depinde și de tipul de joc, dar majoritatea jocurilor pe care le joacă copiii îi învață să reflecteze. Reflecția ca valoare, capacitate a unei persoane de a-și analiza propriile acțiuni și de a le corela cu acțiunile altor oameni este un element necesar al vieții în comunitatea umană. În consecință, dezvoltarea gândirii reflexive la un copil îi garantează într-o oarecare măsură funcționarea liberă a comportamentului său.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *