Probleme de dentiție la adolescenți

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

După cum știm cu toții, după vârsta de 6 ani, dinții de lapte ai copiilor încep să fie înlocuiți cu dinții permanenți. În principiu, până la vârsta de 12 ani, un copil ar trebui să aibă deja aproape toți dinții permanenți, iar în jurul vârstei de 18 ani vor apărea așa-numitele măsele de minte, însă există cazuri în care acestea nu erup niciodată. Vizitele la stomatolog o dată la jumătate de an sunt extrem de importante, atât în cazul copiilor, cât și al adulților, deoarece ajută la prevenirea unor afecțiuni care pot fi greu de tratat, atunci când sunt neglijate.

Adolescenții trec prin perioade în care încrederea în sine poate fi afectată de diverși factori, atât fizici, cât și psihologici. De exemplu, un zâmbet perfect este unul dintre elementele care au un aport pozitiv în creșterea stimei de sine, motiv pentru care orice problemă de dentiție trebuie rezolvată cât mai repede, mai ales în cazul adolescenților. Iată două dintre principalele afecțiuni stomatologice cu care se poate confrunta un adolescent:

  • Cariile

Caria dentară este o afecțiune care poate deveni dureroasă, iar tratarea acesteia nu trebuie amânată. Dacă un adolescent are dureri atunci când mănâncă dulciuri, consumă băuturi reci sau fierbinți sau doar se spală pe dinți, acesta este un semn că e posibil să se confrunte cu cel puțin o carie. Dacă nu sunt tratate la timp, cariile pot determina probleme de sănătate mai mari, cel puțin neplăcute, precum febra, durerile pulsatile sau inflamarea obrazului. Pentru a evita agravarea simptomelor unei carii, trebuie să îl îndrumi imediat pe copil spre o vizită la stomatolog. De asemenea, încearcă să îi insufli încă de mic importanța îngrijirii dinților. Învață-l să se spele pe dinți de cel puțin două ori pe zi, explică-i care sunt alimentele care îi pot afecta sănătatea dentară și asigură-te că înțelege să anunțe orice modificare pe care o observă: colorarea dintelui, fracturarea acestuia, respirația urât mirositoare etc.

  • Alinierea greșită a dinților

Alinierea greșită a dinților nu este doar o problemă din punct de vedere estetic. Aceasta poate duce și la afectarea sănătății orale. De exemplu, în cazul în care un copil sau un adolescent are dinții înghesuiți sau suprapuși, este posibil ca acest lucru să ducă la apariția cariilor sau a altor probleme gingivale. Pentru aceste cazuri există tratamente ortodontice clasice (aparatele dentare tradiționale, fixe, pe care le cunoaștem cu toții), dar și soluții mai noi, precum tratamentul cu Invisalign. Toate ajută la corectarea alinierii dinților, pentru o sănătate orală mai bună, dar și pentru creșterea încrederii în sine.

Aparatele dentare tradiționale sunt alcătuite, de obicei, din fire metalice și benzi elastice, ceea ce le face să fie vizibile tot timpul și să creeze un oarecare disconfort. De obicei, un astfel de aparat dentar fix trebuie purtat pe o perioadă de aproximativ 2 ani, pentru a contribui la îmbunătățirea alinierii dinților. După cum am menționat deja, există și soluții alternative, precum gutierele Invisalign. În timp ce un aparat dentar clasic este fixat pe dinți, deci nu poate fi dat jos, aceste aparate alternative sunt transparente și pot fi îndepărtate oricând (la masă sau când pacientul dorește să se spele pe dinți). Cu toate acestea, aceste aparate ar trebui purtate zilnic, timp de aproximativ 22 de ore, pentru ca rezultatele să fie satisfăcătoare. În funcție de necesitățile și personalitatea copilului vostru, puteți alege varianta potrivită pentru el, împreună cu medicul stomatolog.

Zâmbetul este foarte important pentru fiecare dintre noi. Cariile sau o aliniere greșită a dinților ne pot afecta încrederea în sine. Cu atât mai mult, în cazul adolescenților în formare, aceste probleme nu ar trebui neglijate niciodată. Este important să îi induci copilului încă de mic o educație dentară corectă, să îi explici importanța alimentației, a îngrijirii orale, precum și a vizitelor la medic. Indiferent de cât de mult respectă anumite reguli, un adolescent poate întâmpina probleme dentare. Fie că vorbim despre o carie, fie că dinții permanenți nu cresc așa cum ar trebui, toate aceste lucruri pot fi tratate prin metode clasice sau alternative. Cel mai important este să înțelegem că orice afecțiune trebuie tratată cât mai repede, pentru a evita apariția unor probleme mai grave și mai greu de gestionat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *