Tulburarea anxios depresivă, între ce se întâmplă cu mine și la cine trebuie să apelez

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

De câte ori nu am auzit printre noi să se spună despre un cunoscut că a intrat într-o stare de depresie. Asta ca să ne exprimăm elegant și să nu spunem cu alte cuvinte mai dure că respectivul a intrat într-o „pasă proastă” și dacă nu se tratează se va prăbuși mai curând decât își vor imagina mulți dintre apropiații săi. Sau la muncă, de câte ori îi auzim pe o parte dintre colegi spunând că se simt foarte obosiți și că nu mai au chef de nimic.

 

Să nu mai spunem de câte ori îi ascultăm cum se vaită că indiferent de cât ar lucra sau la ce ar lucra, nu se mai pot concentra deloc și nu mai au randament. Și, atunci, ce să fie, sunt foarte obosiți, au  afecțiuni de care ei nu știu sau au intrat într-o zonă de deznădejde și tristețe apăsată? Sunt primele întrebări, normale chiar logice. Iar dacă aceste stări persistă, atunci este cazul să se facă primele vizite la medic. Și acum, să citez medicul meu personal de familie,  de fiecare dată când vă îngrijorează ceva legat de sănătatea dumneavoastră veniți prima dată la medicul de familie! Și mai departe, vă îndrumăm cu trimitere către specialist și nu mai plătiți consultul!

Trebuie să recunoaștem este o abordare  firească și economică până la urmă, dar la fel de normal este ca fiecare să decidă dacă dorește să consulte un medic de la o clinică privată. Pentru că, după cum observăm zilnic, au apărut clinici peste tot, le găsim în stațiile de autobuz, la parterul blocurilor și chiar, culmea ironiei, în spitalele de stat.

Ce se întâmplă?        

Revenim la starea despre care vom discuta, tulburarea anxios depresivă, cea la care nu prea putem explica ce se întâmplă, cu simptome confuze, nespecifice și oarecum generale, de parcă nu avem chef de nimic și nu ne iese nimic. Să fie ceva legat de depresie, dar sunt atâtea păreri contra încât confuzia va fi și mai mare. Un aspect este cert, nu trebuie sa ne jucăm cu sănătatea noastră, mai ales cu cea mintală.

 Anxietatea, depresia, tulburările de comportament, toate pot fi deseori ascunse sau ignorate și înlăturate formal cu explicații banale gen: ai muncit mult, trebuie să te odihnești, ai avut o săptămână grea, stresantă sau ceva la modul, lasă că s-au adunat prea multe, dar vor trece! Și sunt numeroși cunoscuți care să vină cu astfel de sfaturi, cu păreri neavizate, explicații puerile sau încurajări de formă fără să cunoască starea persoanei în cauză.

Și la prima impresie, nici nu vor să audă de tratarea depresiei la medicul specialist. Vai, dar te transformă în legumă, o să dormi toată ziua chiar și în picioare, o să îți cadă părul de la antidepresive, te vei îngrășa, te vor privi ciudat cei din jur dacă anunți că vrei să faci un astfel de tratament, o să fii catalogat “nebun cu capul”.

O să ți se spună că o să ajungi la dependență de medicamente , așa că vin alte afaturi: mai bine mergi la un film, ieși mai des seara în oraș sau du-te în vacanță. Sunt doar câteva dintre ponturile “de bine” ale cunoscuților. Pe de o parte nu-i putem acuza de nimic, mai ales că spun cu convingerea că fac un bine, pe de altă parte ar putea să înfluențeze și implicit să amâne vizita la un specialist. Și în cazul tulburării anxios-depresive, situația este, indiferent de ce spun medicii, extrem de delicată.

Partea bună (avem așa ceva!)  este că sunt scheme de tratament și, dacă se respectă în totalitate, tulburarea anxios-depresivă se poate remite complet cu ajutorul medicație și cu ajutorul diverselor forme de terapii ajutătoare. Cei în cauză trebuie să înțeleagă că nu există tratament chirurgical pentru tulburările anxioase depresive, ci doar medicamentos, din acest motiv este foarte important să se apeleze la medicul specialist și să se respecte administratea medicamentelor conform recomandărilor doctorului.

Cine poate prescrie rețete?

Să stabilim de la început câteva aspecte. Am spus în rândurile de mai sus că tulburărea anxios-depresivă, este, indiferent de ce spun medicii, extrem de delicată. Și sunt multe de discutat și multe de analizat. Sfatul nostru este unul singur, apelați la medicii specialiști.

Nu discutăm din punct de vedere medical  despre acest subiect, sunt în măsură să o facă cei abilitați, nu stabilim când și cum să se procedeze pentru începerea tratamentului, iar îi lăsăm pe specialiști, vorbim însă de câteva noțiuni elementare, de bază, precum și despre variantele alternative de terapie. Să spunem lucrurilor pe nume, sunt psihiatri, psihoterapeuți, psihologi (și cine o mai fi cu psi…) care se pot ocupa de aceste tulburări. În funcție de caz, de starea pacienților, de complicații și de mediul în care își desfășoară activitatea pacientul, se pot căuta soluții de vindecare.

 Trebuie știut că tratarea cu medicamente (tratarea chimică) o pot face doar psihiatri, sunt singurii care pot stabili specializat o schemă cu antidepresive sau alte tipuri de pastile și sunt singurii care pot emite astfel de rețete.

Nu se suprapun psihiatrii, psihologii și pshihoterapeuții?

Tulburare mixtă anxios-depresivă are o definiție cam generală (depinde unde o căutăm),reprezintă un diagnostic pus pacienţilor cu o anxietate care nu poate fi atribuită niciuneia din celeilalte tulburări anxioase. Literatura de specialitate menționează că simptomele pacientului au fost trecute prin toate criteriile de diagnostic ale tulburărilor anxioase şi depresive şi nu au îndeplinit, ceea ce se spune a fi toate condiţiile necesare punerii unui diagnostic precis.

 Mai mult, specialiștii nu cunosc în detaliu, deocamdată, cauzele de apariție  a tulburărilor anxioase, așa că sunt mai multe teorii, mai multe școli care au reșit să impună  cu mai mult sau mai puțin succes o anumită opinie. Cert este că în urma numeroaselor experimente, observațiile au fost făcute dintr-o perspectivă biologică, mai exact în urma analizării modalității în care pacienții au răspuns la  anumite medicamente care au influențat simptomatologia. Să fim sinceri, este un diagnostic pus de către specialiști fără să li se ceară pacienților să analizeze RMN sau tomografie computerizată, ecografii ori analize de sânge.

 Nu vrem să aducem discuția în zone unde nu s-au pus de acord medicii între ei,  ne limităm la literatura de specialitate și la profesionalismul psihiatrilor, pshihologilor și pshihoterapeuților. Ei sunt cei care pot ajuta într-un fel sau altul! Dacă tot i-am amintit, să facem și o clarificare primară, să spunem pe scurt, fiecare cu ce se ocupă, pentru că deşi vorbim despre profesii complementare, ele se întreprătund și lasă locul unor confuzii chiar dacă toate au ca rol major păstrarea sănătaţii şi echilibrului psihic a oamenilor.

Să începem cu psihiatrul care este medic, a absolvit facultatea de medicină, a făcut un rezidențiat de psihiatrie și are dreptul și capacitatea să stabilească diagnosticul și implicit să scrie tratamentul tulburărilor psihice. Psihiatrul are pacienții, poate da rețete și stabili internări în spital.

La rândul lui psihologul este absolventul unei facultăti de psihologie (deci nu este medic) și evaluează gândirea, se preocupă de studiul comportamentului uman și poate interveni prin consiliere psihologică, prin intermediul psihoterapiei în cazurile de tulburări.

Psihoterapeutul reprezintă deja o altă specializare distinctă de primele două, el poate avea ca și pregătire de bază medicina, psihologia, sociologia, teologia, folosofia, asistența socială (și multe altele), se formează ulterior printr-un stagiu dedicat (un fel de școală de psihoterapie) și apoi după ce primește un atestat de liberă practică în specialitatea psihoterapie eliberat de Colegiul Psihologilor din România, se poate apuca de treabă. De regulă, psihoterapeutul, nu are pacienți, are clienți, iar în meseria lui se bazează foarte mult pe ascultare și pe stabilirea unei relații directe cu cel pe care vrea să îl ajute.

Am ținut să facem aceste precizări pentru că în cazul tulburărilor anxios depresive se pune de multe ori întrebarea la cine să ar trebui să apelăm?

Ce se recomandă?

Pe scurt, am amintit că sunt simptome care nu trebuie să fie neglijate, precum atacurile de panică, îngrijorarea excesivă, teama de a nu pierde controlul, schimbări de dispoziție, frica de a ieși în societate, lipsa încrederii în sine, teama de locuri publice și spații aglomerate, tulburări de somn, toate acestea ar putea să conducă către ceea ce numim tulburări anxios depresive.

Specialiștii spun că sunt diferite forme de tratament în funcție de persoana în cauză. Dacă discutăm din perspectiva psihiatrilor, atunci schema de tratament se bazează, de regulă, pe medicația antidepresivă, mai exact pe utilizarea de inhibitori ai recăptării serotoninei.

Psihoterapeuții consideră că în completarea terapiei medicamentoase precum și în cazul în care nu se impune tratamentul medicamentos (în situația în care simptomele nu sunt foarte severe), se recomandă terapia cognitiv-comportamentală.

Ce trebuie știut la începerea tratamentului?

La începerea oricărei forme de vindecare în tulburările anxios depresive, specialiștii ar trebui să acorde o atenție mai mare celor cu care stau de vorbă pentru a le explica pe înțelesul lor care ar putea fi cauzele apariției a acestor tulburări, de ce s-a ajuns în acest punct, care sunt posibilitățile de tratament și ce avanataje și dezavantaje presupune fiecare tip de tratament în parte, care sun reacțiile adverse ale fiecărui medicament (acolo unde se impune tratamentul cu medicamente), cât durează tratamentul și ce s-ar putea întâmpla dacă s-ar întrerupe brusc.

Mai mult decât atât, se poate stabili cu specialistul o listă întregă cu recomandări  alimentare precum evitarea consumului exagerat de cafea, de ceai negru, ciocolată, a produselor bogate în grăsimi și zahăr, alcool sau substanțe psihostimulante. De asemenea, se mai recomandă evitarea pe cât este posibil a situațiilor de stres prin tehnici de relaxare, stabilirea unui program de somn de 7-9 ore pe noapte și stabilirea unor contacte de suport atât în familie cât și la locul de muncă.

Sunt terapii alternative?

Categoric da! Ar fi răspunsul pshihoterapeuților! În cazul celor cu tulburări depresiv anixioase se recomandă pe cât posibil eliminarea facturilor de stres și a factorilor care creează situații de disconfort în același timp cu restabilirea priorităților. Este indicat să se acorde mai mult timp pentru activitățile de relaxare. Mai mult timp pentru sport, eventual pentru alergatul în aer liber, pentru ore la sălile de fitness.

Trebuie să se facă mai multă mișcare, să se facă zilnic exercții fizice de întreținere,  exerciții de respirație, exerciții de relaxare musculară, dar și ședințe de masaj de relaxare, cursuri de inițiere în yoga, tai chi sau alte tehnici speciale de meditație. Mai sunt diverse forme de terapie alternativă, precum vizualizare, concentrare sau autohipnoză care pot fi aplicate sub îndrumarea unui cunoscător, mai există și grupuri de terapie prin râs.

Tot o formă de terapie alternativă este și aromaterapia care se bazează pe  uleiurile esențiale din plante ce stimulează relaxarea și înlătură stresul. De asemenea, se mai discută și de muzicoterapie, o formă de terapie care poate induce o stare de bine. Potrivit unor cercetări de specialitate, muzica relaxantă ar stimula creierul pentru a produce  un hormon numit  melatonina care ar avea avea propietăți benefice în cazul depresiilor.

Nutriționistii vin și ei cu sfaturi utile și spun că o dietă sănătoasă cu fructe oleaginoase, legume, cereale integrale, carne de pasăre, peşteşi brânză dietetică reduce riscul de a suferi de depresie severă. Mai mult, recomandă consumul de alimente și suplimente alimentare cu un conținut bogat de Omega 3, precum somonul, heringul, tonul, creveții, sardinele, nucile, migdalele, fasolea, soia, uleiurile vegetale  din semințe de in, de rapiță sau de cânepă.

 Toate au rolul de a ajuta și îmbunătăți funcția cogninitivă. Mai sunt recomandate ceaiurile de tei, de sunătoare sau de valeriană, pentru calitățile lor antidepresive și sedative, benefice pentru reglarea  tulburărilor de somn și pentru a toxinelor din organism.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *