Cum îți poți ajuta copilul să scape de stres?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Părinții, educatorii și adulții în general, cunosc foarte bine efectele dăunătoare ale stresului și știu, de asemenea, că stresul nu îi ocolește nici pe cei mici. Fie din cauza programului foarte încărcat, a personalității, a cerințelor sau din cauza altor factori diverși, copiii sunt mai mult ca oricând afectați de stres. Asemeni adulților, și copiii trebuie să învețe cum să facă față stresului și ce să facă pentru a alunga stresul. Totuși, trebuie discutat mai întâi despre ce este și ce anume cauzează stresul.

Ce este stresul?

Stresul este răspunsul corpului nostru la o seamă de stări, printre care frică, emoții, suprasolicitare, suprastimulare sau amenințare. Cantitățile mici de stres nu sunt dăunătoare, deoarece ne oferă motivație și determinare. De exemplu, un nivel mic de stres ne ajută să ne trezim dimineața devreme, în timp ce un nivel ridicat de stres ne ține treji toată noaptea. Atunci când nivelurile ridicate de stres devin greu de gestionat, faptul că simțim că nu mai suntem în control ne provoacă o cantitate și mai mare de stres. Fiecare persoană, în special copiii, experimentează stresul în mod diferit. Ceea ce poate fi ușor de gestionat pentru o persoană poate fi dificil de gestionat pentru o altă persoană.

În comparație cu adulții, copiii fac față stresului în mod diferit, deoarece ei încă explorează și descoperă lumea și tot ceea ce îi înconjoară în fiecare zi. Adulții sunt obișnuiți să se grăbească dimineața, așa cum sunt obișnuiți și cu ritmul haotic care a ajuns să ne caracterizeze viața. Pentru copii, graba, agitația și haosul sunt pur și simplu copleșitoare. Este important ca părinții să aibă răbdare atunci când copilul lor simte că și-a pierdut controlul, se află sub stres și de abia învață să gestioneze astfel de situații.

Mersul la grădiniță este o etapă care poate provoca o cantitate semnificativă de stres, deoarece reprezintă un șir de noutăți pentru cel mic. Chiar dacă majoritatea copiilor abordează ideea de a merge la grădiniță cu mult entuziasm și curiozitate, asta nu înseamnă că nu sunt și ei stresați. Pentru copiii care sunt foarte încordați și tensionați în privința mersului la grădiniță, există varianta foarte eficientă de educație de la distanță. Practic, trebuie doar să vă înscrieți copilul la o grădiniță online, iar micuțul va beneficia de educație timpurie din confortul propriei sale camere. Chiar și de la distanță, educatorii știu să urmărească stresul și anxietatea pe care le poate resimți un copil. Educatorii știu cum să îi ajute pe micuți să traverseze toate activitățile cu mare ușurință și, totodată, pot oferi părinților o opinie cuprinzătoare referitoare la cât de confortabil, copleșit sau stresat s-a simțit copilul. La rândul lor, și părinții se pot simți anxioși sau stresați când își lasă copiii la grădiniță pentru prima dată, așa că opțiunea de grădiniță online este foarte convenabilă și pentru ei.

În esență, există două forme de stres pe care copiii și părinții le pot experimenta. Este vorba despre stresul cotidian și stresul cronic.

Stresul cotidian. Copiii experimentează stresul cotidian simțind că pierd controlul asupra activităților zilnice. Cauzele pot varia de la dorința de a avea ceva ce nu pot avea, ruperea unei jucării, schimbări imprevizibile ale rutinei lor, schimbări frecvente ale rutinei lor, necesitatea de a aștepta, senzația de grabă, situații noi, dificultăți în a lega relații de prietenie și așa mai departe. Deși acestea sunt experiențe normale, sunt dificile pentru un copil care le experimentează pentru prima dată. Ceea ce putem face este să îi expunem încet pe micuți la schimbări de felul acesta, oferindu-le îndrumările necesare.

Stresul cronic. Pe de altă parte, stresul cronic este cauzat de experiențe dificile care pot afecta copiii pentru o lungă perioadă de timp. Acest tip de stres poate fi cauzat de schimbări sau mutări frecvente, de boli grave în familie, de intimidare, de conflict familial sau de pierderea unei persoane dragi. Multe situații care provoacă stres cronic în rândul copiilor sunt deosebit de stresante și pentru adulți.

Discutând cu cel mic despre felul în care amândoi vă simțiți este cea mai bună modalitate prin care puteți gestiona stresul. De asemenea, trebuie să vă asigurați că micuțul nu se simte vinovat pentru circumstanțele scăpate de sub control. În cazul în care cei mici se confruntă cu stres cronic căruia nu îi pot face față, uneori cea mai bună decizie este aceea de a consulta un profesionist.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *