De ce ar trebui să-mi învăț copilul poezii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Poezia reprezintă una dintre cele mai adorate forme de exprimare în universul copiilor. Ritmul și ploaia de rime specifice poeziilor îi distrează grozav pe copii și astfel pentru că acestea sunt ușor de asociat cu muzica și dansul.

De ce ar trebui să-mi învăț copilul poezii

Poezia amplifică abilitățile de vorbire, citire și ascultare

Prin citire și ascultare repetată, copiilor le sunt consolidate capacitățile de pronunție, inflexiune a tonului adecvat unui context, de citire pe litere.

Unicitatea poeziei este dată de necesitatea de a fi rostită cu voce tare, repetată și împărtășită în cadrul grupului. De asemenea, capacitatea de vizualizare imaginativă este îmbunătățită simțitor, laolaltă cu dezvoltarea gândirii analitice prin intermediul discuțiilor asupra sensului versurilor.

Adresează-i copilului cât mai multe întrebări despre ceea ce crede el despre poezie, despre ceea ce crede că înseamnă sau că a vrut poetul să exprime.

Încurajează creativitatea copilului tău

Dezvoltarea emoțională a învățării (învățarea cu ajutorul emoțiilor) este impactată, de asemenea, de poezie. Un poem poate constitui un adevărat portal către un nou mod de a gândi sau privi anumite lucruri, deoarece, prin poezie, lucrurile și evenimentele sunt puse în cuvinte într-o manieră menită să dezvăluie copiilor universuri întregi de emoții, sentimente și percepții pe care copiii nu și le pot exprima altfel.

Propune-i micuțului tău să creați, din când în când, câte o poezie din cuvinte găsite întâmplător răsfoind cărți, reviste, ziare etc. Jucați-va împreună și ordonați cuvintele astfel încât să alcătuiți versuri care să capete sens.

Umorul este, de asemenea, adesea prezent și binevenit. Nu ezita să te amuzi împreună cu cel mic asupra comicului anumitor personaje sau rime. Aceste momente îl vor ajuta din plin să rețină anumite versuri mult mai ușor prin asocierea rimelor cu ceea ce percepe a fi hazliu.

Cere-i copilului să-ți recite o anumită poezie într-un anumit moment prielnic. Dacă susține că nu și-o mai amintește înainte să încerce, da-i o mână de ajutor și începe prin a recita tu primele versuri.

Conștientizarea sunetelor și învățarea literelor

Expunerea copiilor, încă de când sunt bebeluși, la sunetele specifice rimelor poetice, îi ajută enorm să-și dezvolte câteva dintre cele mai importante abilități de comunicare, și anume simțul fonetic, vocabularul și bagajul de cunoștințe generale.

Ascultarea poeziilor creează circuite unice în creierul bebelușilor. Simțul fonetic este principala cauză care stă la baza unei alfabetizari precoce, altfel spus, copiii care învață să citească încă din grupa mică, au acest simt mult mai dezvoltat, spre deosebire de cei care se străduiesc până în clasa a II-a sau a III-a de școală primară.

Poezii pentru preșcolari

Educatorii de la prima grădiniță online din România recomandă parcurgerea împreună cu cel mic a cât mai multor poezii încărcate cu mesaje povățuitoare, menite să cultive valori puternice de caracter precum empatia, solidaritatea, compasiunea, fraternitatea, sinceritatea, înțelepciunea. „Cățeluș cu părul creț”, „Greierele și furnica” sau celebrul „Zdreanță”, sunt doar câteva dintre poeziile clasice care nu trebuie să lipsească din repertoriul celor mici, având potențialul de a stimula apetitului pentru poezie, în general.

Începe această incursiune cu poezii relativ scurte, cu versuri în monorimă, deoarece acestea sunt mai melodioase și ușor de reținut. Nu pierde din vedere, însă, preferințele copilului în funcție de vârsta la care se află și recită-i poezii care au ca personaje centrale, tipologii care să aibă noimă pentru micuțul tău. Cu cât îi este mai ușor să asocieze imaginile create prin versuri de ceea ce cunoaște deja în realitate, cu atât mai ușor îi va fi să rețină poezia și să-și însușească cuvintele pe care încă nu le cunoaște.

Exprimarea artistică a emoțiilor

Citirea și recitarea de poezii poate fi, pe de altă parte, o minunată alternativă de a petrece timp de calitate cu copilul tău. Poeziile sunt expresia artistică a gândurilor și frământărilor interioare, visurilor, temerilor și/sau a dragostei nemărginite ale unei persoane și au calitatea unică de a zugrăvi o imagine vastă, bogată a lumii înconjurătoare fără prea multe cuvinte. Altfel spus, prin cuvinte puține, descriu lucruri mari. De aceea, a le face cunoscut copiilor universul poetic de timpuriu, contribuie la îmbogățirea minții și sufletului.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *