Medicamente anxietate

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Anxietatea face parte din viața oricărui om, fiind o reacție normală a organismului nostru atunci când ne simțim în pericol sau când trecem printr-o situație extrem de tensionată. Anxietatea se manifestă la mai multe nivele: la nivel cognitiv printr-o îngrijorare intensă, la nivel emoțional printr-o stare de teamă și neliniște, la nivel fiziologic prin tremurături, transpirație, probleme de respirație, palpitații, greață, stări de vomă, insomii, etc. și la nivel comportamental printr-o stare de evitare a problemelor și de fugă de responsabilitate.

Uneori, aceste stări de anxietate devin mult prea frecvente sau prea agresive, iar atunci persoana în cauză are nevoie de tratament. Există mai multe tipuri de tratament: cel clasic, medicamentos, psihoterapia și tratamentul naturist. Astăzi vom afla mai multe despre medicamentele pentru anxietate folosite de majoritatea persoanelor care se confruntă des cu atacuri de panică sau cu diverse fobii.

Înainte de prescrierea și începerea tratamentului, trebuie să aibă loc un control medical amănunțit care va scoate la iveală cauza anxietății, iar în funcție de această cauză, vor fi alese anumite medicamente pentru anxietate. Un lucru important de menționat este faptul că medicamentele pentru anxietate nu vindecă această afecțiune, dar îți permite să o ții sub control. Vindecarea trebuie să vină din interiorul tău pentru că orice tip de anxietate are la bază o anumită problemă emoțională sau o traumă. Tocmai de aceea, se recomandă ca pe tot parcursul urmării tratamentului medicamentos, pacientul să meargă și la ședințe de psihoterapie care îl va ajuta să își controleze mai ușor emoțiile și să evite astfel stările de agitație și de anxietate. Iată care sunt principalele medicamente pentru anxietate:

  1. Anxioliticele

Anxioliticele sunt acele medicamente pentru anxietate care înlătură acea senzație de frică și liniștește pacientul. În trecut, aceste medicamente erau folosite în mod special pentru rolul lor sedativ, adormind la propriu bolnavul, fără a înlătura însă anxietatea. În zilele noastre, anxioliticele sunt prescrise în doze mult mai mici, pentru a calma pe moment pacientul și pentru a-i permite să își desfășoare viața personală și profesională în condiții normale.

Principalul tip de medicamente pentru anxietate din categoria anxioliticelor este benzodiazepinele. Aceste medicamente acționează la nivelul creierului, prin intermediul receptorilor GABA, niște neurotransmițători care reduc transmiterea impulsului nervos. Benzodiazepinele intensifică acțiunea receptorilor GABA, inducând pacienului o stare de relaxare totală. Din această categorie fac parte: diazepam, clordiazepoxid, oxazepam, medazepam, lorazepam, etc. Printre cele mai frecvente efecte secundare adverse pe care aceste medicamente pentru anxietate le pot provoca se numără starea de somnolență, amețelile, tulburările de echilibru și coordonare, dureri de cap sau senzația de gură uscată. Benzodiazepinele sunt medicamente administrate pentru o perioadă scurtă de timp deoarece pot da dependență.

Un medicament aparte din această categorie este clonazepamul care este prescris în mod special pentru cazurile de fobie socială sau anxietate generalizată. În cazul acestui medicament pentru anxietate s-au observat aceleași efecte adverse ca și în cazul benzodiazepinelor, cu mențiunea că acestea se observă în mod special la începutul tratamentului și dispar pe parcursul acestuia.

Consumul de alcool este interzis în timpul tratamentului cu antixiolitice. Mai mult decât atât, nu se recomandă administrarea acestor medicamente pentru anxietate în cazul pacienților care suferă de apnee în somn. Un medicament anxiolitic mai ușor, care nu provoacă dependență și nici efecte adverse atât de puternice este buspirona care are un efect sedativ slab, fiind recomandat în cazul atacurilor de panică mai ușore sau care apar mai rar.

  1. Antidepresivele

Antidepresivele sunt prescrise deseori și în tratarea anxietății pentru că funcționează ca stimulatori ai serotoninei, dopaminei sau noradrenalinei. Toate aceste substanțe sunt secretate în mod normal de către organismul nostru în momentul în care facem lucrurile care ne fac plăcere. În momentul în care dispoziția noastră nu este una bună și trecem prin diferite situații tensionate, secreția acestor hormoni este mult mai mică, moment în care poate să apară anxietatea. Antidepresivele ajută la creșterea nivelului de serotonină din organism și prin urmare, la eliminarea simptomelor anxietății precum iritabilitatea, nervozitatea, durerile de cap, etc.

Spre deosebire de medicamentele pentru anxietate anxiolitice care acționează imediat, antidepresivele au un efect difuz, primele semne de ameliorare a anxietății putând fi remarcate chiar și după luni bune de la începerea tratamentului. Cel mai mare avantaj al antidepresivelor este lipsa dependenței, însă odată cu întreruperea tratamentului, există riscul ca simptomele anxietății să se manifeste din nou (studiile arată că simptomele reapar la aproximativ 80-90% dintre pacienții care au întrerupt tratamentul cu antidepresive).

Din categoria medicamentelor pentru anxietate antidepresive fac parte triciclicele care funcționează pentru majoritatea tipurilor de anxietate și sunt administrate la început în doze mici, urmând ca doza să fie crescută odată cu obținerea primelor semne de ameliorare a simptomelor. Printre efectele secundare adverse pe care acest tip de medicament le poate avea se numără stările de amețelă și de somnolență, transpirații, senzația de uscăciune a gurii și creșterea în greutate. Însă, un lucru important de menționat este faptul că aceste efecte adverse pot fi controlate prin modificarea dozei sau a tipului de medicament. Spre exemplu, în cazul atacurilor de panică și a anxietății generalizate se recomandă administrarea unor triciclice care conțin imipramine, iar pentru tratarea nevrozelor obsesiv-compulsive (NOC) se recomandă administrarea clomipraminei.

  1. Betablocantele

Tot din categoria medicamentelor pentru anxietate fac parte și betablocantele care nu tratează atât de mult anxietatea, ci mai mult unul dintre cele mai frecvente simptome fizice ale anxietății: palpitațiile și problemele de inimă. Betablocantele (cum este propanolul) sunt utilizate de obicei pentru tratarea afecțiunilor cardiace însă pot fi la fel de bine folosite pentru tratarea anumitor tulburări de anxietate, cum ar fi fobia socială. Dacă ești extrem de emoționat în momentul în care trebuie să susții o prezentare în fața unui public sau trebuie să mergi la un eveniment la care știi că vei fi în centrul atenției, ar fi bine să iei un betablocant pentru a ține în frâu simptomele anxietății. Vei vedea că nu te vei mai pierde cu firea, nu te vei mai confrunta cu palpitații sau dureri în piept, iar grijile tale vor dispărea ca prin minune.

După cum spuneam mai devreme, medicamentele pentru anxietate nu au niciun efect dacă nu urmezi câteva ședințe de psihoterapie pentru a descoperi cauza exactă a anxietății. Terapia cognitiv comportamentală este extrem de eficientă în tratarea anxietății pentru că are ca scop reducerea stresului și eliberarea acelor sentimente negative care te țin pe loc și îți provoacă atacurile de panică sau fobiile de care suferi. Acest tip de terapie se concentrează pe reducerea emoțiilor prin modificarea propriului comportament și prin eliminarea factorilor care provoacă stresul. Metodele folosite sunt experimentele pentru testarea gândurilor iraționale, expunerea treptată la diverse situații care obiecte care îți provoacă teamă și anxietate, dar și stabilirea anumitor scopuri care să te ajute să îți organizezi viața. Mai mult decât atât, acest tip de terapie te va ajuta să îți controlezi mult mai bine simptomele fizice ale anxietății prin învățarea anumitor tehnici de respirație și de relaxare.

Tratarea anxietății prin intermediul ședințelor psihoterapeutice este recomandată mai ales în cazul anxietății generalizate, a atacului de panică, a fobiei sociale sau a alte tipuri de fobii, a nevrozei obsesiv-compulsivă sau a tulburărilor de stres post-traumatic. Desigur, pentru a avea efectul scontat, terapia trebuie să se realizeze pe tot parcursul administrării medicamentelor pentru anxietate.

În afară de clasicele medicamente pentru anxietate și ședințele de terapie, mai poți apela la tot feluri de medicamente naturiste pentru anxietate care te vor ajuta să îți ții în frâu simptomele anxietății. În acest sens, infuziile de plante medicinale precum tei, sunătoare, mușețel, valeriană sau roiniță pot avea un efect extraordinar asupra simptomelor precum iritabilitatea, stările de agitație, insomia sau atacurile de panică. Unele dintre aceste plante medicinale, cum ar fi roinița, chiar sunt recomandate de Organizația Mondială a Sănătății în tratarea depresiilor sau a anxietății în loc anxioliticelor. Avantajul cel mai mare al plantelor medicinale este faptul că nu provoacă efecte adverse și nici nu produc dependență. Mai mult decât atât, ele pot fi folosite de orice persoană care trece prin momente tensionate și care are nevoie de un calmant, tratamentele naturiste pentru anxietate neavând contraindicații.

În concluzie, medicamentele pentru anxietate prescrise de obicei de medici sunt de trei feluri: anxioliticele (speciale pentru tratarea anxietății), antidepresivele (care pot fi folosite atât în tratarea depresiei, cât și în tratarea anxietății) și betablocantele (folosite pentru tratarea simptomelor fizice ale anxietății, cum ar fi palpitațiile de inimă sau durerile în piept). Pe lângă aceste medicamente clasice, anxietatea mai poate fi tratată cu ședințele de psihologie sau cu diverse remedii naturiste. Important este să mergi la un control medical amănunțit și să decizi împreună cu doctorul care este tratamentul care ți se potrivește cel mai bine.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *